Wiki

Hvad er en wiki?

En wiki er en webside, som giver brugerne en meget fri hånd i redigeringen af sidens indhold. En Wiki kan anvendes til vidensdeling, sociale fora, intranet og meget andet.

En wiki er i denne forbindelse en webside, hvor brugerne kan ændre, tilføje og slette information via en webbrowser, og som ikke kræver større teknologisk og datalogisk viden. Wikier er typisk lavet vha. specifikt Wiki-software og er ofte skabt i samarbejde mellem flere forskellige brugere. Eksempler på wikier inkluderer blandt andet sociale fora, vidensportaler og firmaers og institutioners intranet.

Kontrol af en Wiki

Wikier kan tjene mange forskellige formål afhængig af brugergruppen og wikisidens overordnede formål. Nogle wikier tillader brugerkontrol over forskellige funktioner (i særdeles tekst-redigering), mens at andre wikier vil have forskellige restriktioner på, hvem som kan redigere sidens indhold. Dog er og bliver det et kendetegn ved Wiki-sider, at brugerne har stor kontrol over indholdet på siderne, hvorfor forskellige administrator-styrede restriktioner for en Wiki altid forsøges at holdes på et minimum.

Redigering af wiki

Forskellige wikier lader deres forbrugere redigere sidens indhold på forskellige måder. Dog er denne proces typisk forholdsvis enkel med begrænset eller intet behov for erfaring med programmering. Denne form for tekst kaldes typisk for wiki-tekst og vil som regel være stort set fri for HTML-sprog.

De fleste wikier bevarer en historik over de ændringer, som er foretaget af wikiens undersider. Dette betyder, at sidens administratorer med lethed kan gå tilbage til tidligere versioner af den samme side, i fald der er sket en fejl, eller hvis siden har været udsat for hærværk. Mange wikier – som for eksempel MediaWiki – tillader i denne forbindelse et såkaldt ’ændringsresume’, hvor forfatteren kort kan gøre rede for ændringerne af hjemmesiden. Dette resume vil ikke kunne ses på hovedsiden, men vil kunne læses af sidens administratorer.

Troværdighed af en wiki

Et af de afgørende spørgsmål i forbindelse med en Wiki er naturligvis altid troværdigheden af indholdet på wikien. Materialet på en Wiki-side er genereret af dens brugere og denne mangel på censurering efterlader naturligvis et vist rum for fejlagtige oplysninger og dårlige analyser. Den bedste løsning på dette problem er ofte at have en så stor brugergruppe som muligt, hvilket øger muligheden for, at andre brugere vil opfange forskellige fejl og efterfølgende rette dem.

Tilbage til ordbog