Afindeksering, anonymisering og afpublicering af artikler

Der findes forskellige metoder til at håndtere uønsket indhold i artikler. Afindeksering, anonymisering og afpublicering er nogle af dem.
Hvad gør man, hvis der ligger private, følsomme eller forældede oplysninger om én på nettet?
Hvis man søger på dig på Google, hvad vil der så komme frem? Dine profiler på diverse sociale medier, oplysninger om din adresse på Krak og måske en artikel eller to fra lokalavisen, hvor du udtaler dig om kommunalpolitikernes seneste prestigeprojekt?
For langt de fleste danskere er det ikke ubehageligt eller grænseoverskridende at søge på deres eget navn på nettet.
Men for nogle er Googles søgeresultater lig med en virtuel straffeattest, hvor handlinger eller fejltagelser fra deres fortid står til skue for alle, som har adgang til internettet.
Måske man har haft et firma, som er gået konkurs, eller man er blevet fyret fra et job. Eller værre endnu; der ligger oplysninger på Google om en fortid, som man ikke ønsker, at ens familie og omgangskreds skal kende til.
Fjernelse af forældede oplysninger
At have private, følsomme eller forældede oplysninger liggende frit tilgængelige på nettet kan være ødelæggende for en persons sociale relationer og jobmuligheder, og særligt fordi oplysningerne vil kunne søges frem, uanset hvor lang tid der er gået siden hændelsen.
Hvis en gammel artikel eksempelvis indeholder oplysninger, som krænker privatlivets fred eller skader den personlige anseelse, kan man bede mediet anonymisere oplysningerne. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om en sag, hvor det er i offentlighedens interesse, at oplysningerne er offentligt tilgængelige, eller hvis omtalte person er en offentlig, juridisk person.
Et eksempel kunne være oplysninger om en person, som har fået en dom for personfarlig kriminalitet, eller hvis der er tale om en professionel kilde (eksempelvis en politiker, myndighedsperson, direktør eller kendis).
ATAK har stor erfaring med sager, hvor en person ønsker at blive slettet fra nettet, og vi kan hjælpe dig med at få anonymiseret, afindekseret eller afpubliceret artikler, som krænker eller forstyrrer din ret til privatlivets fred.
Anonymisering af oplysninger
Ved en anonymisering vil det pågældende medie redigere oplysningerne i artiklen, så personen ikke længere kan identificeres og findes på baggrund af oplysningerne. Dette gøres eksempelvis ved at ændre personnavnet til vedkommendes initialer, alder eller køn.
Afindeksering af en artikel
En anden metode er at få mediet til at afindeksere artiklen, så søgemaskinerne ikke længere viser den i deres søgeresultater. En afindeksering er dog ikke det samme som en sletning, og man vil stadig kunne finde artiklen, hvis man bruger mediets egen søgemaskine. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe med afindeksering her.
Afpublicering af en artikel
Den sidste og mest krævende metode er at få mediet til at afpublicere artiklen. Ved en afpublicering vil mediet slette den pågældende artikel (hvis den er blevet udgivet i en trykt udgave af mediet, vil den dog stadig ligge i mediets e-arkiv).
Det kan være svært at få overbevist en redaktør om, at en artikel skal fjernes helt, og nogle medier afpublicerer ikke artikler af princip, hvilket i mange tilfælde også giver meget god mening.
Hvilken løsning passer bedst til dig? Og hvordan kan ATAK Nordic hjælpe dig?
ATAK Nordic det bureau i Danmark, der har mest erfaring med håndtering af uønsket omtale på nettet. Når vi kigger på din sag, kan vi relativt hurtigt vurdere, hvilke muligheder du har, samt hvordan vi kan hjælpe dig.
Vil du høre mere om, hvordan vi arbejder med at afindeksere, anonymisere og afpublicere artikler med forældede eller private oplysninger?