De største shitstorms 2023: 4 tendenser

4 ting der kendetegner de største shitstorms 2023

Personskandaler, systemhistorier og shitstorms fyldt med kærlighed:
Tendenser i de største shitstorms 2023

Ekspert taler om tendenser i de største shitstorms

Afskaffelsen af Store Bededag, fejlagtige ejendomsvurderinger, #MeToo-anklager og slutningen på en 138 årig Irma-æra. 2023 har budt på mange shitstorms, der satte gang i både mediedækningen og danskerne på Facebook. Men hvad kendetegner de største shitstorms i 2023?

ATAK Nordic har udarbejdet en detaljeret shitstormanalyse, der viser, hvilke shitstorms der fik sat gang i både mediernes dækning og Facebook-brugernes aktivitet. Analysen konkluderer, at de følgende 10 shitstorms er de største i 2023.

Top 10 over de største shitstorms 2023

1) Store bededag afskaffes
2) Fejlagtige ejendomsvurderinger
3) Jon Stephensens møgsager
4) Lizette Risgaards #MeToo-sag
5) Elbit-sagen
6) Politiet i shitstorm
7) Coop-krise og lukningen af Irma
8) Lauritz.com-skandalen
9) Elvira Pitzner fængslet i Dubai
10) Mike Fonsecas skandale

Men hvad kendetegner disse shitstorms?

1. Personskandaler, politiske skandaler og fejl i systemet

Overordnet set er 2023’s største shitstorms kendetegnet ved at være personskandaler, politiske skandaler og sager om fejl i systemet. Dette står i kontrast til året før (2022), hvor der i større omfang var virksomheder, brands og institutioner i krise (fx SAS, Herlufsholm, Kongehuset og FIFA).

2. Systemhistorier, der påvirker den brede befolkning

Øverst på ranglisten er to store systemhistorier, der begge har stor og direkte indflydelse på den brede befolknings hverdag. Både afskaffelsen af Store Bededag og de fejlagtige ejendomsvurderinger er politiske beslutninger, som har direkte indvirkning på hverdagen for tusindvis af danskere. Længere nede ad listen finder vi også systemhistorier. Her finder vi blandt andet politiets møgsager, der påvirker den brede befolknings følelse af sikkerhed og tryghed.

3. Personlige vinkler på store samfundsdebatter

Flere af de største shitstorms kredser om en offentlig person. De personbårne historier taler i høj grad ind i flere af de helt store samfundsdebatter. Det gælder fx sagerne mod Jon Stephensen og Lizette Risgaard, der igen satte fokus på debatter om MeToo, mens sagen om Elvira Pitzner satte gang i en debat om kvindeundertrykkelse og rettigheder i Dubai.

4. Shitstorms og lovestorms

Mange store shitstorms opstår i kampen mellem de involveredes ambassadører og kritikerne, og det så vi tydeligt i flere af de store shitstorms i 2023. Lukningen af Irma er et godt eksempel på en shitstorm mod Coop, der på en og samme tid var en shitstorm mod COOP og en lovestorm mod Irma-brandet.

Læs mere om sagerne og analysen bag rangeringen her