Analyse: De største shitstorms 2023

De største shitstorms 2023

analyse af største shitstorms 2023

analyse af største shitstorms 2023

2023 har ikke været et stille år, når det kommer til mediedækning af politiske skandaler, personlige møgsager og fejl. Det samme gør sig gældende, når det kommer til danskernes reaktioner på sagerne på Facebook. Afskaffelse af Store Bededag, fejlagtige ejendomsvurderinger, lukning af den 138 år gamle supermarkedskæde Irma og flere krænkelsessager har fyldt meget i pressen og er blevet debatteret heftigt på sociale medier i 2023. Men hvilke sager har fyldt mest i de største nyhedsmedier? Og hvilke sager har fået danskerne til tasterne, reaktionsknapperne eller fået dem til at videredele opslag på Facebook?

Kommunikationsbureauet ATAK Nordic, som beskæftiger sig med krisekommunikation og online reputation management, har på baggrund af over én million datapunkter identificeret de 10 shitstorms, som fik medierne og danskerne til at reagere mest i 2023. ATAK Nordic har kigget på de shitstorms, der i 2023 fik allerflest interaktioner og mest omtale på tværs af 9 landsdækkende og toneangivende medier inklusiv deres Facebook-sider.

Om analysen af de største shitstorms i 2023

Shitstormanalysen tager udgangspunkt i mere end 70 shitstorms. ATAK Nordic har herefter indskrænket feltet ud fra antal omtaler i medierne og analyseret en lang række af de shitstorms, der har fyldt allermest i 2023. Analysen er foretaget på følgende nyhedsmediers hjemmesider samt Facebook-sider: B.T., Berlingske, Børsen, DR Nyheder, Ekstra Bladet, Information, Jyllands-Posten, Politiken og TV 2 Nyheder. Artiklerne og Facebook-opslagene er udgivet i perioden 1. januar 2023 til 31. december 2023.

Ved at kigge på både omtaler i pressen og aktiviteten på Facebook får man et godt billede af både størrelsen og spredningen af en shitstorm. ATAK Nordic har udvalgt de 9 medier ud fra både mediestørrelse og medietype, hvor både dagblade, licensbetalte medier, tabloide medier og finansmedier er repræsenteret

ATAK Nordic har valgt at kigge på Facebook som socialt medie, da det er det største sociale medie i Danmark, hvor 84% af den danske befolkning er til stede (tal fra Danmarks Statistik, første halvår 2023) .

 

William Atak er kommunikations-og brandingekspert samt administrerende direktør i kommunikationsbureauet ATAK Nordic, udtaler om årets shitstormanalyse:

“2023 blev endnu et år, hvor shitstorms har fyldt meget både i pressen og på sociale medier. I år ser man blandt andet store politiske skandaler, hvor SVM-regeringen spiller en rolle i flere af sagerne, og så ser vi igen i år, at krænkelsessager og personsager har fyldt meget”.

Han påpeger, at det er en stor forskel fra det, der fyldte i 2022, men at det minder mere om tendenserne fra 2021, hvor Mink-skandalen, Mette Frederiksens slettede SMS’er, flere MeToo-sager og andre personsager fyldte.

I årets analyse er der desuden ikke kun shitstorms, men også lovestorms.

“Store shitstorms opstår ofte i kampen mellem kritikerne og ambassadørerne, og i år er der to sager på listen, der tydeligt viser netop denne kamp – tag eksempelvis Irma-lukningen, der i den grad blev en shitstorm mod COOP og en lovestorm mod Irma-brandet,” fortæller William Atak.

De 10 største shitstorms i 2023

ATAK Nordic har fundet frem til 2023s 10 største shitstorms ved at optælle antallet af artikler med omtale af hver sag og opslag om sagerne på mediernes Facebook-sider inklusiv brugernes interaktioner, kommentarer og delinger. Den samlede top-10 liste er som følger:

1. Store Bededag afskaffes – Stor kritik af regeringens beslutning om at afskaffe Store Bededag for at finansiere de stigende forsvarsudgifter.

2. Fejlagtige ejendomsvurderinger – Skæve og fejlagtige ejendomsvurderinger.

3. Jon Stephensens møgsager – Forfalsket underskrift, husleje betalt af arbejdsgiver, ødelagte malerier og upassende SMS’er.

4. Lizette Risgaards #MeToo-sag – Anklager om seksuelle krænkelser.

5. Elbit-sagen – Kritik af Forsvarsministeriets forhastede våbenindkøb fra Israel.

6. Politiet i shitstorm – Vold, magt, chikane og manglende tillid til politiet.

7. Coop-krise og lukningen af Irma – Økonomiske problemer, omstrukturering og lukning af supermarkedskæden Irma.

8. Lauritz.com-skandalen – Forbrugerstorm, manglende betalinger til kunder, rekonstruktion og konkurs.

9. Elvira Pitzner fængslet i Dubai – Anklager om utroskab og tyveri sender Elvira Pitzner i fængsel i Dubai.

10. Mike Fonsecas skandale – Brud på Moderaternes adfærdskodeks, anklager om grooming og sygemelding fra Folketinget.

Læs om, hvad en shitstorm er, og hvordan den håndteres. 

Det handlede de største shitstorms i 2023 om

Top-10 listen viser, at 2023 har budt på både politiske skandaler, kritik af systemet og flere personsager. Herunder uddybes 2023’s største shitstorms.

1. Store Bededag afskaffes

2023 blev skudt i gang med en massiv kritik rettet mod statsminister Mette Frederiksen og SVM-regeringens beslutning om at afskaffe en helligdag. I statsministerens nytårstale præsenterede hun forslaget om at afskaffe en helligdag med den begrundelse, at det var nødvendigt for at sikre et økonomisk løft af det danske forsvar. Beslutningen om at afskaffe Store Bededag allerede fra 2024 sendte både statsministeren og hele SVM-regeringen ud i et stormvejr i 2023.

I alt er afskaffelsen af Store Bededag blevet omtalt i 3078 artikler fordelt på de 9 største medier i 2023. Der er lavet 285 opslag på mediernes Facebook-sider, og det har resulteret i 8.924 delinger, 162.466 reaktioner og 77.695 kommentarer.

2. Fejlagtige ejendomsvurderinger

Danskerne havde ventet over et årti på et nyt boligskattesystem, efter Skattestyrelsen i 2013 droppede det gamle og fejlfyldte system. Efter mange års forsinkelse kunne Vurderingsstyrelsen i september 2023 offentliggøre de nye foreløbige offentlige ejendomsvurderinger, som altså danner grundlaget for, hvor meget den enkelte boligejer skal betale i boligskat fremadrettet. Da de første boligejere klikkede ind for at tjekke de nye vurderinger, begyndte stormen af kritik mod styrelsen og Skatteministeriet. Mange af de nye ejendomsvurderinger ramte så skævt, at telefonerne hos Vurderingsstyrelsen blev lagt fuldstændig ned af vrede opkald. Styrelsen anerkendte de mange fejl kort efter, og skatteminister Jeppe Bruus (S) erkendte, at nogle af vurderingerne var “helt på månen”.

De fejlagtige ejendomsvurderinger er blevet omtalt i 899 artikler fordelt på de 9 største danske medier og er blevet delt på mediernes Facebook-sider 216 gange. Opslagene har resulteret i 5.644 delinger, 39.829 reaktioner og 19.947 kommentarer.

3. Jon Stephensens møgsager

I 2023 kom Moderaternes Jon Stephensen i modvind flere gange. Først var der sagen om en lydfil, der angiveligt dokumenterer, at Jon Stephensen forfalsker et bestyrelsesmedlems underskrift tilbage i 2017, hvor han var teaterchef på Aveny-T. I 2023 blev han ligeledes kritiseret for, at hans tidligere arbejdsplads Aveny-T havde betalt for hans husleje i nogle uger, mens han boede i en airbnb-bolig, uden at han havde betalt skat af pengene til huslejen. Han blev ydermere omdrejningspunktet i en maleri-sag, hvor Aveny-T krævede, at Jon Stephensen skulle erstatte to malerier til en samlet værdi på over 500.000 kroner, som angiveligt skulle være blevet ødelagt under hans tid som teaterchef. Sidst men ikke mindst rullede skandalen, som endte med at koste ham pladsen i Moderaterne folketingsgruppe. I april kom det nemlig frem, at den 63-årige politiker havde skrevet upassende SMS’er til en kun 19-årig partifælle fra ungdomspartiet.

Disse møgsager har resulteret i 704 omtaler på tværs af 9 danske medier og 171 opslag på mediernes Facebook-sider. I alt har dette medført 949 delinger, 19.520 reaktioner og 13.412 på Facebook.

4. Lizette Risgaards #MeToo-sag

Formanden i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard endte i 2023 i en regulær #MeToo-sag, da hun blev anklaget for krænkelser og upassende adfærd. Anklagerne fik massiv mediedækning, og sagen endte med at koste hende formandsposten. I august blev en advokatundersøgelse fremlagt, der havde undersøgt 25 konkrete sager, hvor det blev konkluderet, at der havde været 5 sager med fysisk berøring, hvor 3 af dem vurderes at være uønskede berøringer.

Denne sag blev intenst dækket og resulterede i 647 omtaler i 2023 fordelt på 9 medier. Historien om Lizette Risgaard blev delt som opslag 168 gange på mediernes Facebook-sider og blev videredelt af brugere 875. Opslagene resulterede i alt i 29.081 reaktioner og 30.533 kommentarer.

5. Elbit-sagen

I starten af 2023 begyndte det at blæse op til en af årets store shitstorms, da daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) meddelte, at Danmark ville donere 19 artillerikanoner til Ukraine. Det danske forsvar var dog selv midt i en akut oprustning, så Ellemann måtte på udkig efter en hurtig erstatning for de donerede kanoner. Erstatningen fandt han hurtigt hos den israelske våbenproducent Elbit, der ifølge ministeren kunne levere kanonerne hurtigst. Kort efter gik Ellemann på sygeorlov som følge af stress, og under denne orlov dukkede der kritik op fra flere sider. Jakob Ellemann-Jensen skulle ifølge anklagerne have givet falske oplysninger til Folketinget om flere forhold i købet af kanoner hos Elbit.
Først skulle Forsvarsministeriet have informeret Folketingets forsvarsordfører om, at købet senest skulle godkendes i slut januar, selvom deadlinen i virkeligheden løb helt til slut juni. Hertil viste det sig, at ministeriet ikke havde indhentet tilbud hos andre våbenproducenter end Elbit, hvilket ellers er normal praksis for at finde det bedste tilbud. Siden da har snebolden kun rullet sig større, og 31. oktober besluttede Folketinget at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse af sagen til trods for, at Ellemann havde indstillet sin politiske karriere kort før.

Sagen har fyldt meget i medierne i 2023. I alt har de 9 største medier omtalt Elbit-sagen i 608 artikler, og sagen er blevet delt på mediernes Facebook-sider 113 gange. Opslagene er blevet videredelt 754 gange, og der har været 16.541 reaktioner og 14.502 kommentarer.

6. Politiet i shitstorm

I løbet af efteråret rullede en stribe møgsager i medierne, hvor det danske politi blev udsat for massiv kritik. Beskyldninger om racisme, chikane, voldsomme anholdelser og kriminalitet blandt politiets egne så dagens lys. Flere voldsomme videoer og billeder af voldsomme anholdelser florerede i medierne, seks betjente blev anholdt for grov tyveri og narkobesiddelse i tjeneste, og DR-dokumentaren ‘Forfulgt af politiet?” satte godt i gang i debatten om adfærden og kulturen i det danske politi. Kort efter disse sager kom det også frem, at antallet af klager over politiet til Den Uafhængige Politiklagemyndighed er fordoblet siden 2017.

Sagerne mod og kritikken af politiet blev omtalt 351 gange i 2023 i de 9 undersøgte medier. I alt blev det til 145 opslag på mediernes Facebook-sider, som blev delt 7.751 gange, reageret på 110.827 gange og kommenteret på 80.518 gange.

7. Coops krise og lukningen af Irma

Supermarkedskæden COOPs økonomiske krise resulterede i en større organisatorisk omlægning i 2023, der blandt andet resulterede i lukningen af supermarkedskæden Irma efter hele 136 år. Beslutningen om at lukke Irma sendte en chokbølge gennem det ganske land – særligt omkring hovedstadsområdet. Irma-lukningen fik stor mediebevågenhed og lukningen satte mange følelser i gang hos Irmas ambassadører på sociale medier.

I alt blev krisen og lukningen af Irma omtalt 495 gange i medierne og delt som Facebook-opslag 144 gange fordelt på 9 mediers Facebook-sider. Opslagene genererede 3.097 delinger, 82.204 reaktioner og 39.701 kommentarer.

8. Lauritz.com-skandalen

Det nu tidligere auktionshus Lauritz.com blev bestemt heller ikke skånet for kritik i 2023. Økonomien pressede auktionshuset, og det gik ud over kunderne. Laurtiz.com havde nemlig problemer med at betale deres kunder til tiden, hvilket sendte virksomheden ud i en regulær forbrugerstorm, hvor forbrugerombudsmanden blandt andet gik ind i sagen og direkte frarådede forbrugerne at handle hos Lauritz.com. I slutningen af juni 2023 oplyste auktionshuset, at det ville gå i rekonstruktion, og få dage senere meddeler ledelsen, at de vil fyre en tredjedel af deres medarbejdere i håb om at overleve en forestående konkurs. I juli 2023 endte auktionshuset Lauritz.com alligevel med at gå konkurs og blev solgt til Auktionshuset Hørsholm.

Skandalen blev omtalt på tværs af medierne, hvor det i alt blev til 308 omtaler, 103 opslag på Facebook, 2.488 delinger af opslagene samt 59.028 reaktioner og 19.824 kommentarer.

9. Elvira Pitzner fængslet i Dubai

I slutningen af november og resten af året fik diamant-datter og influencer Elvira Pitzner massiv mediedækning, da det kom frem, at hun var blevet fængslet i Dubai og sigtet for utroskab samt tyveri mod sin ekskæreste/eksmand, Milad Saadati. Ekskæresten/eksmanden havde nemlig anmeldt hende, og ifølge lovgivningen i Dubai kunne sigtelsen ende med at sende influenceren i fængsel i op til 3 år. Sagen nåede helt ind på Christiansborgs gange, og debatten samt kritikken af både Milad Saadati, Dubais lovgivning og Elvira Pitzner selv var heftig på sociale medier.

Sagen blev i alt omtalt 179 gange i de 9 medier i 2023, delt som opslag på Facebook 95 gange, delt 757 gange og fik 42.776 reaktioner samt 36.047 kommentarer.

10. Mike Fonsecas skandale

Moderaternes Mike Fonseca på 28 år fik mediernes store opmærksomhed, da det kom frem, at han er kæreste med en kun 15-årig pige, og at forholdet til hende startede, da pigen gik i 8. klasse. Dette var et brud på Moderaternes adfærdskodeks, der siger, at det ikke er tilladt at have en seksuel relation til en person under 18 år. Han blev derfor smidt ud af Moderaterne og gik på sygeorlov. Politikeren endte også med at blive meldt til politiet for grooming, men politiet endte med at droppe sagen. Sagen om Mike Fonseca fik stor mediedækning og blev debatteret flittigt på sociale medier, herunder Facebook.

Sagen om Mike Fonseca resulterede i 247 presseomtaler i 2023 og 75 opslag på mediernes Facebook-kontoer. Facebook-opslagene på mediernes sider fik 614 delinger, 16.925 reaktioner og 14.388 kommentarer.

Rangering

Når årets 10 største shitstorms skal findes, er der en række faktorer, som spiller en vigtig rolle. Det gælder både i forhold til mediernes omtale af sagerne og den aktivitet, som sagerne har skabt på Facebook. For at tage højde for alle disse faktorer har ATAK Nordic udarbejdet et pointsystem, som ligger til grund for den ovenstående rangering. 2023’s 10 største shitstorms er altså rangeret ud fra et pointsystem, der tager højde for:

  • Antal publicerede artikler med omtale af hver sag, antal artikler med omtale af sagerne på det enkelte medie og antallet af medier, der har omtalt hver sag
  • Delinger, kommentarer og reaktioner på mediernes Facebook-sider

Hver faktor tildeles en score ud fra et pointsystem, som er udarbejdet af ATAK Nordic for at give et retvisende billede af størrelsesforholdet mellem de 10 shitstorms og deres spredning. Pointsystemet og de enkelte scores forklares nærmere nedenfor under “Fremgangsmåde”.

Man kan lære meget af den totale rangering af de ti største shitstorms, men analysen bliver kun mere spændende, når man går et spadestik dybere. Ser man eksempelvis isoleret på antallet af artikler med omtale af hver sag eller på specifikke elementer af omtalen på Facebook, dukker der flere pointer op, som er værd at dykke ned i. I det følgende vises det, hvordan de 10 shitsorms rangeres, når man ser på isolerede dele af datasættet.

Hvilken shitstorm har medierne dækket mest i 2023?

Mediernes dækning er et vigtigt parameter, når en shitstorms størrelse skal måles.

Hvilke shitstorms har medierne omtalt mest?

Når man alene ser på det samlede antal artikler med omtale af shitstormene i medierne, ser rangeringen en smule anderledes ud. Top 5 er den samme, men bunden af listen ser en smule anderledes ud end den totale rangering. Eksempelvis har der samlet set været mere medieomtale af Irmas lukning og Coops krise end om politiets møgsager, ligesom Mike Fonsecas skandale er blevet omtalt mere i de udvalgte medier end Elvira Pitzners fængsling.

Graf nyhedsmediers omtale

 

Hvilke medier har skrevet mest om shitstormene?

Det totale antal artikler med omtale af de 10 største shitstorms fordelt på de 9 udvalgte medier viser, at det her er Berlingske, BT og Politiken, der topper listen, mens niveauet er omtrent det samme på de øvrige 6 medier.

graf over medier omtale af shitstorms

 

Hvilke shitstorms har de enkelte medier omtalt mest?

Det er også interessant at dykke ned i de enkelte mediers dækning af de enkelte shitstorms for at se, hvilke shitstorms de hver især har valgt at dække mest. Højdespringeren på alle medierne er afskaffelsen af Store Bededag, men dykker man ned i øvrige shitstorms på de enkelte medier, er der en stor forskel på rangeringen. Berlingske.dk har fx omtalt Elbit-sagen mere end sagerne om Jon Stephensen og Lizette Risgaard, mens både Jon Stephensen og Lizette Risgaard er mere omtalt end Elbit-sagen på Politiken.dk og Jyllands-Posten.dk. På Jyllands-Posten.dk er Mike Fonseca desuden omtalt mere end både Lauritz.com-skandalen og politiets møgsager.

Politiken.dk, Jyllands-posten.dk og Berlingske.dk graf

På både EkstraBladet.dk, BT.dk og TV2.dk er Jon Stephensens møgsager mere omtalt end de fejlagtige ejendomsvurderinger. Og på EkstraBladet.dk og BT.dk overhaler Elvira Pitzners fængsling i Dubai både Mike Fonseca, Lauritz.com og politiets møgsager, når det kommer til antal artikler med omtale af sagerne.

Undersøgelsen af medieomtalen viser, at selvom visse sager ikke nåede den endelige top 10, ville de have været blandt de mest omtalte på specifikke medier, hvis rangordenen udelukkende var baseret på antallet af omtaler på det enkelte medie. For eksempel har EkstraBladet.dk dækket både Dennis Knudsens færge-drama ved Molslinjen, den efterfølgende retssag og Kronprinsens Madrid-skandale mere intenst end flere af de øvrige sager.

BT.dk, EkstraBladet.dk og TV2.dk graf

På DR.dk har shitstormene mod politiet været mere omtalt end både Jon Stephensen, Lizette Risgaard og Elbit-sagen, mens Elbit-sagen er den shitstorm, der har været næstmest omtalt på Information.dk. Udover Elbit-sagen har også Jon Stephensen, Lizette Risgaard og politiet fyldt mere end omtaler af de fejlagtige ejendomsvurderinger på Information.dk. På Børsen.dk har shitstormene mod politiet fyldt lidt og er både overhalet af Lauritz.com, Mike Fonseca og Irma-lukningen, når det kommer til antal omtaler på børsen.dk.

DR.dk, Børsen.dk og Information.dk graf

Opsamling på medieomtale

På tværs af alle medier er det afskaffelsen af Store Bededag, som har været omtalt allermest i 2023 efterfulgt af de fejlagtige ejendomsvurderinger og sagerne med Jon Stephensen og Lizette Risgaard. På de enkelte medier er der dog forskel. Fx har sagen om Elvira Pitzner været mere omtalt i de tabloide medier som EkstraBladet.dk og BT.dk end Berlingske.dk, Jyllands-posten.dk og Politiken.dk, mens sagerne om Jon Stephensen også har fyldt mere i de tabloide medier end de fejlagtige ejendomsvurderinger, som har fyldt meget på fx DR.dk, Børsen.dk og Berlingske.dk.

Hvilken shitstorm var størst på Facebook i 2023?

Sociale medier, herunder Facebook, spiller en vigtig rolle, når det kommer til shitstorms. De sociale mediers algoritmer og funktioner som reaktioner, kommentarer og delinger er designet til at kunne sprede budskaber, historier og opslag ud til rigtig mange mennesker – og derved udbrede samt gøre en shitstorm større. Det giver sociale medier som Facebook en stor magt i forhold til udbredelsen af shitstorms.

Når man ser på de 10 shitstorms på Facebook er der også forskelle på rangeringen sammenlignet med den samlede top-10-rangering.

Bliv klogere på shistorms på Facebook her

Hvilken shitstorm har medierne lavet flest opslag på Facebook omkring?

Medierne har delt opslag om shitstormene på deres egne sociale medier. Ser man udelukkende på antallet af opslag på de 9 mediers Facebook-sider, der omtaler de 10 største shitstorms, ligner rangeringen meget den samlede top 10 (med undtagelse af en mindre intern rokering mellem politiet, Irma-lukningen og Elbit-sagen). Det betyder, at det også her er Store Bededag, ejendomsvurderingerne og Jon Stephensen, som medierne har delt flest opslag omkring på Facebook, mens det er Elvira Pitzner, Mike Fonseca og Lauritz.com, der er blevet delt mindst.

Antal Facebook-opslag fordelt på shitstorm

Ser man i stedet på de enkelte medier og dykker ned i deres tilbøjelighed til at dele opslag om de 10 største shitstorms, er Ekstra Bladet mest tilbøjelige til at dele opslag, mens Berlingske, TV2 Nyhederne, Politiken, Jyllands Posten og DR Nyheder ligger i midten af feltet. Information og Børsen ligger i bunden og er altså dem, der deler færrest opslag på deres Facebook-side om de største shitstorms.

Antal opslag på Facebook fordelt på medier graf

 

Hvilke shitstorms har fået danskerne til at interagere mest?

Når man ser på danskernes reaktion på shitstormene i form af interaktioner på Facebook (antal delinger, reaktioner og kommentarer på mediernes Facebook-opslag), er det også Store Bededag, som er højdespringeren. Derefter følger politiets møgsager og Irma-lukningen. Det er altså samlet set de 3 shitstorms, der har fået danskerne til at reagere mest på Facebook. I modsatte ende af skalaen er Jon Stephensens møgsager, Mike Fonseca og Elbit-sagen, som er de 3 shitstorms, der har fået danskerne til at interagere mindst på Facebook.

Samlet interaktioner graf

 

Ser man på det gennemsnitlige antal interaktioner pr. opslag er Store Bededag, politiets møgsager og Irma-lukningen også i top, men her viser det sig, at det faktisk er politiets møgsager, der har fået flest gennemsnitlige interaktioner pr. opslag skarpt efterfulgt af Store Bededag, Irma-lukningen, Elvira-sagen og Lauritz.com-skandalen.

gennemsnitlige interaktioner pr opslag

Delinger

Delinger er den interaktionstype, som har den største vægt i den endelige rangering, da delinger har en stor effekt på spredningen af en shitstorm. Med en deling kommer opslagene nemlig bredt ud til den enkelte brugers netværk, og jo flere der deler, des længere kommer opslaget ud. Når det kommer til delinger på Facebook, er det Store Bededag, som har fået flest folk til at videredele indholdet på deres egne profiler. Politiets møgsager og ejendomsvurderingerne ligger ligeledes i top, når det kommer til delinger. Jon Stephensen, Lizette Risgaard, Elvira Pitzner, Elbit og Mike Fonseca er blevet delt i nogenlunde samme omfang og er de sager, der er blevet delt færrest gange.

delinger graf

Reaktioner

Det er også Store Bededag og politiets møgsager, der fik danskerne til at reagere mest på Facebook i 2023. Ud fra dette parameter alene er ejendomsvurderinger rykket længere ned af listen, mens Irma-lukningen, Lauritz-skandalen og Elvira Pitzners fængsling er rykket op. Her er det Elbit-sagen og Mike Fonsecas skandale, der ligger i bund. Det betyder altså, at Store Bededag og politiets møgsager er dem, der har fået allerflest reaktioner på Facebook, mens Elbit-sagen og Mike Fonsecas skandale er dem, der har fået færrest.

reaktioner graf

Kommentarer

Ser man på brugernes tendens til at kommentere på shitstormene, er det også politiets møgsager og Store Bededag, der i størst omfang har fået brugerne til tasterne i kommentarsporet. Her er det dog ikke Store Bededag, der løber med førstepladsen. Med 80.518 kommentarer er sagerne om politiet dem, der har fået allerflest kommentarer. I bunden af rangeringen ligger derimod Jon Stephensen, Mike Fonseca og Elbit-sagen, som altså er de sager, som har fået færrest kommentarer.

kommentarer graf

 

Når man ser på kommenatrer, er det vigtigt at påpege, at flere medier helt eller delvist har lukket for kommentarsporene. DR har lukket hele deres kommentarspor, Jyllands-Posten har lukket deres kommentarspor på mange opslag og både Politiken, Ekstra Bladet og Berlingske har lukket nogle af deres opslag for yderligere kommentarer, efter at debatten blev hæftig. Dette påvirker naturligvis tallene for kommentarer.

Hvilket medies opslag interagerer Facebook-brugerne mest med?

Interaktionen på de forskellige mediers Facebook-opslag varierer, og med et gennemsnit på 1165,16 interaktioner pr. opslag er TV2 Nyhederne det medie, hvor Facebook-brugernes interaktioner er højest pr. opslag. Efterfølgende kommer de tabloide medier Ekstra Bladet og BT. Endelig er DR Nyheder, Jyllands Posten og Information de medier, hvis Facebook-opslag genererer færrest interaktioner fra Facebook-brugerne. Her er det nødvendigt at påpege, at flere medier har helt eller delvist modereret deres kommentarspor, hvilket naturligvis påvirker data.

Gennemsnitlig interaktioner pr. opslag fordelt på medierne graf

Opsamling på Facebook

På Facebook er det også afskaffelsen af Store Bededag, der er den største shitstorm, da den har fået flest danskere til at interagere. Shitstormene mod politiet, Irma-lukningen, Lauritz.com og Elvira-sagen er ligeledes store og har fyldt meget på det sociale medie, mens ejendomsvurderinger, Lizette Risgaard, Jon Stephensen og Elbit-sagen har været mindre på Facebook.

Medieomtale vs. interaktion på Facebook

Der er forskel på, hvilke shitstorms medierne vælger at omtale sammenlignet med de shitstorms, som kan få danskerne til at interagere på Facebook.

Top 5 i mediedækningen

1) Store Bededag
2) Ejendomsvurderinger
3) Jon Stephensen
4) Lizette Risgaard
5) Elbit-sagen

Top 5 ud fra interaktioner på Facebook i alt

1) Store Bededag
2) Politiet
3) Irma-lukningen
4) Lauritz.com
5) Elvira Pitzner fængslet i Dubai

Det, der kendetegner top 5 i medieomtale, er store sager, der enten har stor indflydelse på den brede befolkning, taler ind i en dagsorden (fx MeToo og krænkelser) eller viser fejl i det politiske eller administrative system. Det, der derimod kendetegner de største shitstorms på Facebook, er de sager, som i højere grad appellerer til følelserne hos den brede befolkning ved at have fokus på menneskelige skæbner og systemændringer, der påvirker hverdagen.

Hvad karakteriserer årets største shitstorms?

De 10 største shitstorms i 2023 bærer præg af at være systemkriser, kriser i det politiske Danmark, personsager eller brands i krise. Fælles for dem alle er, at der er tale om sager, som har indflydelse på den brede befolknings liv og/eller taler ind i større samfundsdebatter. Alt lige fra afskaffelsen af Store Bededag og de fejlagtige ejendomsvurderinger til lukningen af Irma er noget, som kan give en følelse af at have stor betydning for hverdagen.

Systemkritik

Flere af årets største shitstorms omhandler fejl i systemet, som får konsekvenser for danskernes liv og hverdag. Især shitstormen om de fejlagtige ejendomsvurderinger og alle politiets møgsager, der begge omhandler kritik af systemet, og som påvirker fundamentale dele af danskernes liv – nemlig økonomi og sikkerhed.

Politiske skandaler

Det politiske Danmark har bestemt ikke været skånet for shitstorms i 2023. Både politiske beslutninger i form af afskaffelsen af Store Bededag og Elbit-sagen har sendt politikere og regeringen ud i et stormvejr, men også personskandaler fra den politiske scene har fyldt i 2023, hvor Jon Stephensen, Lizette Risgaard og Mike Fonseca, har stået midt i orkanens øje. Omdrejningspunktet for de politiske shitstorms har i høj grad været SVM-regeringen, som kritiseres i både Store Bededag-sagen og Elbit-sagen. Derudover var regeringspartiet Moderaterne også involveret i shitstormene mod folketingspolitikerne Mike Fonseca og Jon Stephensen.

Personsager

Personsager har også fyldt meget i 2023. Udover de 3 politiske personsager med
Lizette Risgaard, Mike Fonseca og Jon Stephensen er der også Elvira Pitzners fængsling i Dubai, hvor fokus i den grad også har været på hende som person. Blandt personsagerne har MeToo, krænkelser og magt særligt været omdrejningspunktet.

Man kan også argumentere for, at shitstormen mod Lauritz.com til dels har karakter af en personsag. Det skyldes, at der i dækningen af Lauritz.coms skandale også har været meget fokus på Mette og Bengt Sundstrøm, der er ejerne af det nu konkursramte Lauritz.com

Udover personsagerne i top 10, var der flere personsager, som var tæt på at komme i top 10. Det drejer sig om Dennis Knudsen efter færge-dramaet ved Molslinjen og Kronprinsens Madrid-skandale.

Brands i krise

På listen over de største shitstorms er der også brands, der er kommet i modvind og fået skadet deres brand online. På top 10 er der både Lauritz.com-skandalen og Coops økonomiske krise, som resulterede i Irma-lukningen.

Flere lovestorms/shitstorms

I flere af årets shitstorms er der også elementer af både en shitstorm og en lovestorm – i en og samme sag. Lukningen af Irma er et godt eksempel på en shitstorm, der ender i en lovestorm. Kritikken af Coops ledelse for lukningen af Irma resulterede nemlig i en stor kærlighedserklæring til Irma fra brandets ambassadører.

I sagen om Elvira Pitzners fængsling i Dubai er der den samme tendens, hvor hendes ambassadører/fans aktiveres og støtter aktivt op på sociale medier i håbet om hendes frikendelse. Denne støtte er ofte ensbetydende med kritik af styret i Dubai og ekskæresten/eksmanden. Kritikken af alle parter i sagen – også Elvira Pitzner selv – er udbredt på, men på sociale medier er der også kærlighed og stor opbakning til Elvira, som af flere brugere anses som et offer for kvindeundertrykkende lovgivning. En shitstorm aktiverer typisk både ambassadører og kritikere, og store shitstorms opstår ofte i kampen mellem de to grupper.

Sammenligning med tidligere år

Sammenligner man årets shitstormanalyse med tidligere år, er der nogle ligheder og forskelle på de skandaler og shitstorms, der har optaget medierne og danskerne på Facebook mest.

I 2021 var der et stort fokus på de personbårne historier, mens der i 2022 var mere fokus på virksomheder og institutioner. I 2023 er fokus igen tilbage til flere personbårne skandalehistorier. I 2021 var der også flere shitstorms, der omhandlede seksuelle krænkelser, hvilket ikke fyldte i 2022. I 2023 er shitstormene tilbage til, at flere omhandler seksuelle krænkelser, MeToo og lignende.

Politikere har været en del af top 10 de seneste år, og det er de igen i 2023. Sammenligner man med 2022 er der flere politikere og politiske figurer, der har været ramt af skandalesager i 2023. I 2022 var det kun én shitstorm, der var centreret omkring en politisk figur (Søren Pape), mens dette både var højere i 2021 (Mette Frederiksen og Naser Khader) og nu i 2023 (Jon Stephensen, Mike Fonseca, Lizette Risgaard).

Læs analysen fra 2022 

Læs analysen fra 2021

Fremgangsmåde

Her kan du læse om fremgangsmåden bag årets shitstormanalyse.

Udvælgelsesprocessen

I udvælgelsesprocessen er der blevet taget udgangspunkt i mere end 70 shitstorms fra 2023. Herfra blev feltet indskrænket til 33 shitstorms, hvor ATAK Nordic undersøgte antallet af udgivne artikler på de 9 største medier gennem mediedatabasen Infomedia. Herudfra blev feltet indskrænket yderligere til 13.

Blandt de shitstorms, der ikke kom med i den endelige rangering var blandt andet (i tilfældig rækkefølge):

– Lukningen af Dominos
– Kræftskandalen på AUH
– Carlettis mislykkedes influencer-kampagne
– Nordfyns borgmester går af efter kys til julefrokost
– Helgstrand Dressage i Operation X
– Fejl ved varmecheken
– Stutteri Viegårds møgsager
– Overgrebssagerne på skoler i Birkerød
– Saxo Bank bag facaden
– ….og mange flere

Ud fra et særligt pointsystem udarbejdet af ATAK Nordic, der er designet til at tage højde for en række kriterier, kunne feltet indskrænkes yderligere fra 13 til 10 og dermed finde de endelige 10 største shitstorms fra 2023. Det samme pointsystem bruges også til at rangere de 10 shitstorms. I pointsystemet tages højde for:

1) Det totale antal artikler med omtale af de 10 shitstorms på alle 9 nyhedsmediernes egne hjemmesider tilsammen.
2) Antal artikler med omtale af de 10 shitstorms på de enkelte mediers hjemmesider.
3) Antal medier, der omtaler hver shitstorm i artikler
4) Antal reaktioner på mediernes Facebook-opslag
5) Antal kommentarer på mediernes Facebook-opslag
6) Antal delinger af opslag fra mediernes Facebook-sider.

Hver kategori og interaktion vægter forskelligt i beregningsgrundlaget, og systemet er udviklet for at opnå den mest retvisende rangering af de 10 største shitstorms og deres spredning. De 3 shitstorms, der var blandt de 13 største shitstorms, men som ikke kom med i den endelige top 10 er:

– Skare Meat skandale med gammelt kød
– Dennis Knudsen går amok på Molslinjen
– Kronprinsens Madrid-skandale

Indflydelsesfaktorer

I analysen har ATAK Nordic afgrænset sig til ni danske medier og udelukkende tjekket aktiviteten på mediernes Facebook-sider. Ved at fokusere på udvalgte medier og deres Facebook-sider kan analysen derfor ikke sige noget om shitstormenes størrelse på andre sociale medier; ej heller kan den sige noget om de enkelte brugeres debat af og aktivitet omkring shitstormene i Facebook-grupper og på brugernes egne profiler.

I analysen tages desuden forbehold for, at der foregår moderering af kommentarsporet på mediernes Facebook-sider, at optællingen er foretaget i januar og februar 2024, og der derfor kan være slettede kommentarer, likes og delinger i forhold til da shitstormen rullede. På grund af Facebooks afrundede visning af kommentarer og reaktioner, der kommer over 1000, kan de angivne interaktioner være en smule afvigende i forhold til det præcise antal.

Når ATAK Nordic har defineret de 10 største shitstorms, er det værd at bemærke, at der er flere shitstorm, som rummer mere end en sag. Her har ATAK Nordic foretaget en vurdering af, hvorvidt sagerne er tæt nok bundet sammen omkring en person, en institution eller lignende. Det gælder Jon Stephensen, der har været i flere møgsager på kort tid, og politiet, der har mødt modvind på grund af flere sager i løbet af efteråret herunder Farhad-sagen og sager om voldsomme anholdelser. Disse shitstorms med flere sager har naturligvis en stor indvirkning på shitstormens rangering, da de rummer omtaler af flere individuelle sager.

Konklusion

Analysen af de største shitstorms 2023 viser, at den største shitstorm var afskaffelsen af Store Bededag. Rækkefølgen for de største shitstorms er:

1) Afskaffelse af Store Bededag
2) Fejlagtige ejendomsvurderinger
3) Jon Stephensens møgsager
4) Lizette Risgaards #MeeToo-sag
5) Elbit-sagen
6) Politiet i shitstorm
7) Irma-lukningen
8) Lauritz.com-skandalen
9) Elvira Pitzner fængslet i Dubai
10) Mike Fonsecas skandale

Ser man udelukkende på antallet af artikler med omtale af sagerne i medierne, er det også Store Bededag, de fejlagtige ejendomsvurderinger, Jon Stephensens møgsager, Lizette Risgaard MeToo-anklager og Elbit-sagen, der ligger i toppen, mens der er en lille ombytning i rangeringen blandt #6-#10. Tager man dog et kig på Facebook, ser det en smule anderledes ud. Her viser det nemlig, at der er en forskel på, hvad medierne dækker intensivt, og hvad der får danskerne til at dele, reagere og kommentere på Facebook. Store Bededag er fortsat her den største shitstorm, når det kommer til det samlede antal interaktioner på Facebook. Men de øvrige shitstorms får en lidt anden plads på ranglisten. På Facebook har Politiet i shitstorm, Irma-lukningen, Lauritz.com og Elvira Pitzner rykket op i top 5, mens ejendomsvurderinger, Lizette Risgaard, Jon Stephensen og Elbit-sagen har fået færrest interaktioner.

Analysen omtalt i medierne

Shitstormanalysen er blevet omtalt i flere af de danske medier:

Go Morgen P3, News & Co., Berlingske, SE og HØR og Kforum.

William Atak i News & Co