Sextortion – Afpresning med videooptagelser (sexafpresning)

Sextortion – Afpresning med videooptagelser (sexafpresning)

sextortion-sexafpresning
13/11/2017
|

hvordan håndterer man negative anmeldelser

Hvad er sextortion / sexafpresning?

[Sextortion: Sammensætning af ”Sex” og ”Extortion”. På dansk også kaldet sexafpresning].

Den digitale tidsalder byder på nye former for kriminalitet. I dette indlæg fortæller om webcam-afpresning, hvor helt ”almindelige mennesker” og organiserede kriminelle igennem en del år har brugt denne metode til at afpresse intetanende personer, der gør brug af webcam til chat, flirt og cybersex. Vi har igennem årene hjulpet flere personer, der har været ofre for sextortion.

Pengeafpresning sker typisk fra organiserede kriminelle, der lever af denne form for kriminalitet. De har et stort team, der udnytter mange ofre samtidig, og de er virkelig professionelle. De udsatte er oftest mænd.


Har du brug for hjælp?




+ Vælg produktområde

Eller ring til en ekspert

Har du brug for hjælp?

Hos ATAK hjælper vi ofrene og familiemedlemmer. Priser fra kr. 5.000 ekskl. moms.


 

Hvordan fungerer det?

En mand møder en sød/smuk/kærlig kvinde. Mødestedet kan være alt fra chatrum, datingsider, webcam-chat m.m. Kvinden er – ironisk nok – meget medgørlig, ikke svær at score/overtale osv. Man ender på chatten, og typisk resulterer det i en skypesamtale (eller andre tilsvarende programmer), hvor manden kan se kvinden.

Manden har måske lige været igennem en skilsmisse/brud på parforhold, har ikke været i forhold i mange år, har særlige (måske seksuelle) ønsker til modpart osv. Kvinden taler meget om manden og hans problemer/ønsker. Der er rigtig god kemi.

Kvinden har en masse gode komplimenter til manden, og samtalen drejes – igen ironisk nok – hurtigt over på sex. Manden er i dette øjeblik ret overbevist om, at kvinden ikke er falsk, for hvorfor skulle hun dog have ønske om at tale om sex, når hun nu ikke få nogen penge for det.

Kvinden får overtalt manden til at tænde hans webcam (det er måske allerede sket), men i takt med at samtalen drejes over på sex, resulterer det fx i, at hun onanerer på webcam – kun for mandens skyld. Mens hun er i gang, spørger hun, om han ikke også har lyst til at onanere. Det vil han gerne. Hun vil se alt (jeg skal spare jer for detaljer), men hun insisterer også meget på, at hun gerne vil se hans ansigt også – OG DET HELE OPTAGES.

Kvinden har løbende fået personlige oplysninger på manden, og bagmændene er – mens kvinden og manden hygger sig – i fuld sving med at finde oplysninger på manden. De fleste har deres navn og billede som brugernavn på Skype, så det tager ikke lang tid at finde frem til de nødvendige oplysninger, de kriminelle har brug for. Og hvis manden oven i købet har fortalt, hvor han arbejder – og måske endda blæret sig med, hvor meget han tjener (sammenlignet med denne stakkels kvinde fra fx Østeuropa der ingen penge tjener).

Afpresningen starter

Når den kriminelle gruppe har dét, hun skal bruge, afsluttes/brydes samtalen. Kort efter modtager manden en mail, en besked på chatten eller på et af mandens sociale profiler typisk med link til videoen, hvor han onanerer. I linket eller i beskeden står der oplysninger som hans navn, firmanavn, adresse, link til hans sociale profiler, navne på venner og familiemedlemmer og links til deres profiler.

Den kriminelle gruppe truer nu med, at de vil offentliggøre videoen, hvis ikke de modtager en stor sum penge. De fleste går i panik. Nogle betaler, mens andre sletter beskederne og forsøger at ignorere det. Afpresningen stopper dog ikke her, lige gyldigt hvad ofret gør.

Videoen lægges op på forskellige offentlige platforme, deles med info om mandens navn og andre personlige oplysninger. Der kommer sågar grove beskyldninger også – såsom pædofili. De sender dig billeder og kontaktoplysninger på dine familiemedlemmer, venner, kollegaer, chef osv.

Se denne video fra det engelske Nation Crime Agency om emnet Sextortion:

Hvad bør man gøre?

  • – Indledningsvis er det vigtigt at gøre brug af sin sunde fornuft. Ville en kvinde være så let at forføre?
  • – Gør ikke noget og sig ikke noget på nettet, hvis det ikke skal frem for offentligheden.
  • – Stop al kommunikation med de kriminelle.
  • – Buk ikke under for afpresningen og BETAL IKKE!
  • – Kontakt politiet. Vær dog opmærksom på, at denne type for kriminelle er professionelle, så politiet vil med stor sandsynlighed ikke kunne opspore dem.
  • – De kommer til at sende det til dine nærmeste, hvis de har fundet oplysningerne. Underret derfor dine nærmeste og bed dem om ikke at klikke på linket/se videoen. Det er ikke nemt at skulle underrette venner, forældre, søskende, børn om den slags.
  • – Dokumentation: Gem al form for korrespondance, profiler de har skrevet fra (fx skype-id, facebook-profil), kontonummer de ønsker overførsel til, Western Union transfer nummer osv.
  • – Søg professionel hjælp af en parterapeut, hvis du er i forhold. Det er bedst at være proaktiv, hvorfor vores anbefaling er, at du informerer din partner, FØR vedkommende måske får tilsendt linket.
  • – Søg professionel hjælp af digitale specialister som ATAK.

Ja, det er meget pinligt at skulle kontakte politiet og især sine nærmeste, men der er ingen anden udvej. Hvad der end er sket – og hvordan – er DU ofret. Du har måske kvajet dig, men det sker for selv den bedste.

BEMÆRK: ATAK er et privat firma og modtager ikke tilskud/betaling fra politiet/myndighederne eller andre former for organisationer til bekæmpelse af sextortion eller andre former for digitale krænkelser. Omkostninger til ATAK vil derfor skulle betales af den person, der hyrer os. Nogle forsikringsselskaber tilbyder assistance/dækning af omkostninger. Kontakt dit forsikringsselskab for at høre, om du er dækket.


Har du brug for hjælp?




+ Vælg produktområde

Eller ring til en ekspert

Har du brug for hjælp?

Hos ATAK hjælper vi ofrene og familiemedlemmer. Priser fra kr. 5.000 ekskl. moms.