Der findes flere metoder til at fjerne noget fra Google og internettet generelt. Det er forskelligt afhængig af indhold, omfang og kilde, hvilken metode man bør benytte sig af. Her giver vi dig en kort introduktion til, hvordan man kan fjerne noget uønsket fra Google.
Er der noget uønsket om dig og din person på Google, kan det få stor betydning for dine fremtidige muligheder, hvis ikke det bliver fjernet. Det gælder både i forhold til karriere-og arbejdsmuligheder, men også i forhold til personlige relationer. Mange mennesker har det naturligt indbygget at “google” mulige nye medarbejdere, samarbejdspartnere, kunder og leverandører, og her er det vigtigt, at førstehåndsindtrykket er godt. Det samme er tilfældet i private sammenhænge, fx. dating, hvor førstehåndsindtrykket også er afgørende. Dukker der noget uønsket op i søgningen, vil man lynhurtigt kunne blive sorteret fra – og i værste tilfælde på et ukorrekt, fejlagtigt eller forældet grundlag. Derfor er det vigtigt for at vide, hvordan man fjerner noget uønsket fra internettet.
For langt de fleste findes der harmløst indhold og søgeresultater. Her kommer måske forskellige profiler på sociale medier op, af og til en uskyldig optræden i lokalavisen som ung eller måske en gammel blog, man har oprettet. Men for dem, hvor der kommer noget uønsket op i søgeresultaterne, kan det få stor og afgørende betydning, hvis det kan blive fjernet. Det kan dreje sig om alt lige fra ubehagelige billeder og krænkende indhold til fejlagtig information, forældet information eller direkte skadelig og uønsket information.
Men hvordan fjerner man noget fra Google og internettet? Det spørgsmål er lidt mere komplekst at svare på, for der er flere tilgange. Hvordan man kan gøre det, kommer nemlig an på, hvad det er for noget, man vil have fjernet fra Google og/eller internettet, og hvor det uønskede indhold er publiceret.
Grundlæggende er der tre metoder, man kan ty til, når man skal fjerne noget fra Google og internettet: Afpublicering, annonymisering eller afindeksering. Alle metoderne kræver, at man tager kontakt til originalkilden.
1. Afpublicering fjerner indhold fra internettet og søgeresultat fra Google
Hvis man ønsker at fjerne noget uønsket fra internettet og Google, er det mest ønskværdige, at det bliver afpubliceret og fjernet helt. Det er dog vanskeligt, hvis man ikke selv er afsender på det. Man skal nemlig række ud til originalkilden og bede dem om at fjerne det. Drejer det sig om et pinligt billede på Facebook fra en lidt for våd aften, kan det relativt nemt ske ved at spørge personen, der har publiceret det. Men drejer det sig om en avisartikel, kan det blive en sværere opgave. Mange nyhedsmedier har nemlig et princip om, at de ikke afpublicerer. Det skyldes blandt andet, at de tidligere har vurderet at indholdet er i offentlighedens interesse – og noget, der har offentlighedens interesse, kan ikke fjernes.
Når man tager kontakt til mediet, er det derfor også vigtigt at vælge sine ord med omhu for ikke at provokere og gøre mulighederne for en løsning mindre.
Hvis et medie efter stærke argumenter går med til afpublicering, betyder det, at indholdet ikke længere eksisterer på deres side. Dog vil den stadig være at finde i en evt. digital e-avis. Med tiden vil en afpublicering også betyde, at søgningen fjernes fra Googles indeks og dermed deres søgeresultater. Det sker dog ikke med det samme.
2. Anonymisering gør, at dit navn ikke kobles sammen med indhold
Det er langt fra alt, der kan slettes både fra Googles søgeresultater og fra internettet generelt. Men i nogle tilfælde er det muligt at få noget anonymiseret i en eller anden grad, især hvis det krænker privatlivets fred eller skader personen. Det er heller ikke noget, man selv kan gøre, men som man skal bede den originale kilde om fx. et nyhedsmedie. Ved en anonymisering vil mediet fjerne eller ændre de oplysninger, der gør, at man kan blive identificeret. Det kan fx. være ved at ændre dit fulde navn til fornavn, ændre dit navn til initialer eller blot skrive mand/kvinde og/eller alderen.
Hvis indhold bliver anonymiseret betyder det, at Google ikke længere ser indholdet som relevant ved en søgning på dit fulde navn. Indholdet eksisterer dog stadig, og det vil også være indekseret på Google. Derfor kan det stadig søges frem ad andre veje.
3. Afindeksering fjerner søgeresultater fra Google
Afindeksering er en metode, der sikrer, at noget uønsket ikke kan søges frem i søgemaskinerne, fx. på Google. Her tager man også kontakt til originalkilden, fx. et medie. Men i stedet for at anmode om annonymisering eller afpublicering, anmoder man om afindeksering. I praksis betyder det, at man beder mediet om, at indholdet markeres med det tekniske tag “NOINDEX”. Hvis indhold får det tag, fortæller man Google, at indholdet ikke skal indekseres og dermed forsvinder det med tiden fra Googles indeks.
Med andre ord handler afindekseringen om at fjerne noget fra Googles søgeresultater. Det er derfor ikke det samme som, at indholdet er fjernet fra internettet. Indholdet vil stadig kunne findes på mediets hjemmeside og kunne søges frem der.
Vær opmærksom på, at selvom noget er afpubliceret, anonymiseret eller afindekseret, vil siden fortsat optræde i Googles indeks, indtil Google opdager ændringen på websitet og dermed opdaterer deres indeks.
Du kan anmode direkte hos Google
Det er også muligt at anmode Google direkte om at fjerne noget uønsket fra deres søgeresultater. Dette sletter dog ikke indholdet fra internettet.
Som en del af persondataforordningen (GDPR) blev det ved lov i 2014 indført, at man har “ret til at blive glemt”. Grundlæggende handler denne ret om, at enkeltpersoner har ret til at anmode om at få fjernet noget indhold relateret til en selv i søgemaskinerne. Virksomheder og erhvervsrelaterede sager ikke har samme muligheder pga. offentlighedens interesse.
Hos Google vurderes retten til at blive glemt ud fra:
– Hvorvidt indholdet er knyttet til rollen som offentlig person og betydningen af rollen.
– Hvor indholdet er publiceret. Er der tale om indhold fra en offentlig myndighed eller et journalistisk medie? Google tager det i betragtning, at andre relevante aktører har vurderet, at indholdet er i offentligheden interesse.
– Hvor relevant og gammelt indholdet er nu.
– Hvorvidt indholdet er følsomt eller privat.
– Hvorvidt indholdet er unøjagtigt, utilstrækkeligt, irrelevant, overdrevent eller direkte usandt. Sidstnævnte kræver, at du kan fremvise dokumentation.
Google har en kontaktformular, hvor man selv kan anmode om at blive glemt. Du kan læse mere om, hvor mange sager Google godkender i vores tidligere blogindlæg.
Hvilken metode skal du bruge?
Det kan være svært selv at vurdere, hvilken metode der er den rigtige. Alle sager om fjernelse af noget fra internettet og Google er nemlig forskellige. ATAK er Danmarks førende bureau inden for fjernelse, anonymisering og afindeksering af digitalt indhold. Vi har gennem årene haft berøring med et utal af sager, og derfor kan vi lynhurtigt vurdere, hvad der er den bedste løsning i netop dit tilfælde. Vi er også klar til at hjælpe dig.
Vi sidder altid klar til en uforpligtende snak. Skriv, ring eller udfyld vores kontaktformular, så får du fat i en af vores dygtige specialister.