Dansker vinder afgørende sag over Google

Dansker vinder afgørende sag over Google

Dansker vinder afgørende sag over Google
14/11/2014
|

Dansker vinder afgørende sag over GoogleDen 16. september i år kunne danskeren Dan Shefet ånde lettet op. Efter hele tre domsafsigelser fik han endeligt medhold i sagen om, at Google var ansvarlig for at fjerne grove, udokumenterede anklager på hans navn fra Google. Det kunne man i går læse på The Guardian.

Den danske advokat, der er bosat i Frankrig, har de sidste par år været udsat for grove anklager og tilsvininger, der blev sat i gang efter en økonomisk tvist mellem en dansk ejendomsspekulant og en af Shefets klienter. Samtlige anklager er udokumenterede, men dukkede om ikke andet op som de mange første søgeresultater, når man søgte på Dan Shefets navn på Google.

Dan Shefet fik i 2013 omgang medhold i den franske højesteret om, at samtlige af de injurierende søgeresultater på hans navn skulle slettes fra Google. Det viste sig dog, at Google i Frankrig udelukkende havde mandat til at slette søgeresultaterne der dukkede op, når man søgte på Google.fr.

Opgav ikke kampen mod Google

På grund af Shefets internationale virke som advokat, tog han endnu en gang kampen op mod Google, og denne gang med moderselskabet i Californien. Da søgeresultaterne udelukkende var fjernet fra Googles .fr-adresser, var de mange injurierende søgeresultater på hans navn stadig nemme at opstøve på andre landes Google sider.

Google tog dog ikke megen notits af Dan Shefet, før der i maj 2014 blev afsagt dom i EU-domstolen i sagen om ”retten til at blive glemt”. Det blev her vedtaget ved lov, at det skal være muligt at anmode Google om fjerne søgeresultater på sit navn fra Google.  Her greb Dan Shefet endnu en gang chancen for stævne Google, hvilket viste sig at være det afgørende skridt i hans sag om, at få fjernet de grove anklager fra Google.

Den 16. september i år faldt den endelige, og tredje, dom i sagen mod Google, hvilket viste sigt at være til Dan Shefets fordel. Han fik fuldt medhold i sagen om, at samtlige af de hadske anklager skal fjernes fra alle Googles søgerobotter – og indtil dette er gjort, er Google pålagt at betale dagsbøder á 1000 euro pr dag.

Har muligvis mistet millionbeløb

For Dan Shefet har sagen været en stor belastning, ikke kun for ham selv og hans familie, men også for hans virke som advokat. Han udtaler, at han ikke ved om sagen og de falske anklager har kostet ham nye klienter, men er dog godt opmærksom på, hvilket billede der har mødt potentielle klienter, når de har søgt på hans navn på Google.

Imidlertid viser en undersøgelse ATAK A/S har foretaget, at minimum 12 % af potentielle kunder, der søger på en virksomhed på Google vender ryggen til, hvis de støder på dårlig omtale. 12 % af en international advokatvirksomheds omsætning er ikke småpenge, og den dårlige omtale af Dan Shefet har altså højst sandsynligt betydet stort tab for hvert år, den dårlige omtale har været synlig på Google.

Afgørende skridt i kampen mod dårlig omtale

Sagen er ikke kun et historisk i sig selv, men er også et eksempel på, hvor afgørende dårlig omtale på nettet kan have for både virksomheder og privatpersoner. Dårlig omtale på nettet er absolut ikke kun selvforskyldte negative anmeldelser fra utilfredse forbrugere, og Online Reputation Mangement handler ligeledes ikke bare om at gemme disse væk fra søgeresultaterne.

Med de tal ATAK A/S har på, hvor stor betydning dårlig omtale på nettet har for virksomheder, giver det god mening, at Online Reputation Management er kommet i højere kurs. Resultatet i sagen mellem Dan Shefet og Google åbner op for nye muligheder i lignende sager, da hvert enkelt nationalt datterselskab til Google nu er ansvarlig for at fjerne søgeresultater fra søgerobotterne, hvis ”retten til at blive glemt” til er gældende i den enkelte sag.